Op weg naar GVB - Baanpermissie

Baanpermissie wil zeggen dat je met een ervaren golfer met minimaal handicap 54 de baan in mag om te oefenen.

Voor het behalen van baanpermissie is het belangrijk dat je:

  • de basisvaardigheden kent en kunt toepassen;
  • minimaal theorie hebt geleerd (dat kan door het bestellen van het boek de belangrijkste golfregels voor de jeugd (NGF). Dit boek is te bestellen via de volgende link: Golfboeken.nl).

Wanneer klaar voor baanpermissie?

Er is een stappenplan door de pro's opgesteld op weg naar baanpermissie. Als de kinderen alle stappen hebben doorlopen bepaalt de Pro bepaalt of je klaar bent voor baanpermissie. Hij geeft dat door aan de jeugdcommissie. Je wordt dan door een lid van de jeugdcommissie benaderd voor het mondeling theorie examen. Als dat is gelukt heb je baanpermissie (mits ook het praktische deel al als voldoende is beschouwd door de pro) en mag je in de baan oefenen met een ervaren speler. Hoe vaker je komt oefenen bij de driving range en op de oefengreens, hoe eerder je je baanpermissie hebt.

Op naar Handicap 54

Jonge spelers t/m 13 jaar

Als je baanpermissie hebt, kun je:

  • met een iemand de baan in om op handicap 54 te komen. De persoon waarmee je de baan in wilt moet minimaal handicap 54 hebben. Als je niemand hebt om de baan mee in te gaan neem dan even contact op met de jeugdcommissie (jeugd@leeuwenbergh.nl) dan gaan wij iemand voor je regelen voor het lopen van ‘een kaart’;
  • meedoen aan de jeugdwedstrijden, de jeugdinstuif en andere wedstrijdjes die toegankelijk zijn voor baanpermissie. Geef bij je inschrijving aan dat je ‘een kaart’ wilt lopen, dan zorgen we dat er iemand met je meeloopt.

Het ‘lopen van een kaart’ betekent dat je een 9 of 18 holes Q-kaart loopt vanaf handicap 54. Haal je 18 punten of meer bij een ronde van 9 holes of 36 of meer bij een ronde van 18 holes dan krijg je handicap 54 of lager. Voorheen noemden we dat GVB. Let op: Voor het behalen van je handicap is het de bedoeling dat er iemand met je meeloopt die tenminste handicap 54 heeft.

Ben je 14 jaar of ouder?

Dan geldt hetzelfde traject als voor de kinderen tot en met 13 jaar voor het praktische deel. Voor het theoretische gedeelte moet het golfregelexamen worden afgelegd. Je kunt via de handicap en regelcommissie navragen hoe dit werkt. Als je hier hulp bij nodig hebt kun je contact opnemen met de jeugdcommissie (jeugd@leeuwenbergh.nl).

Op naar Handicap 36

Voor veel golfers begint het golfspel pas echt als ze Handicap 54 hebben. Je kunt dan namelijk officiële kaarten gaan lopen om je Handicap te verlagen. Deze heten Qualifying kaarten. Haal je met je volgende Qualifying kaart van een 9 holes ronde bijvoorbeeld 19 punten, dan gaat je handicap met 1 punt omlaag.
Bij elke volgende kaart die je goed speelt verbeter je je handicap, deze gaat dan omlaag. Zolang je een handicap tussen de 54 en 36 hebt, gaat je handicap niet omhoog als je slechter speelt.

Waar kun je spelen met handicap 54 of lager?

Met je handicap 54 kun je op bijna alle golfbanen in Nederland en in het buitenland spelen. Sommige banen stellen strengere eisen aan de handicap. Vraag dit tevoren na als je van plan bent elders een keer te golfen.

Handicap 36.0, en dan?

Vanaf handicap 36.0 wordt het spannend. Heb je bijvoorbeeld handicap 33.0 en heb je een keer je dag niet, dan kan je handicap met 0.1 stijgen (33.1).
Het maakt niet uit hoe slecht het is gegaan, je stijgt maximaal 0.1 punt.
Let op!! Er bestaat een buffer (iets minder dan 18 of 36 punten). Wat jouw buffer is, kun je zien bij de inschrijfbalie. Val je net binnen deze buffer, dan gebeurt er niets met je handicap.

Tevens mag je vanaf handicap 36.0 meespelen met de NGF jeugd competitie.